Logo
I always wanted to travel in the train with a banana costume on.

Manieren om inspiratie te krijgen

Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Tutorial medal
This medal is awarded to those who made a helpful tutorial.
tutmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Mission medal
This medal is awarded to those who finished 10 missions.
missionmedal.gif
Avatar
10 Feb 2011 11:03 / last edited 25 Jul 2011 14:50
Iedereen heeft er wel eens last van: inspiratieloosheid!
Maar eigenlijk is dat niet nodig, want er zijn heel veel manieren om inspiratie te krijgen!
Ik zal hier een lijstje maken met ideeën die je kunt proberen. De lijst kan nog langer worden, dus als iemand nog een idee heeft, hoor ik het graag!


Ga gewoon tekenen!
Soms denk je "ik heb geen inspiratie", maar als je gewoon gaat tekenen blijkt dat je misschien toch wel een idee krijgt. En anders leer je er sowieso van door het gewoon te doen, of kun je de "mislukte krabbels" later gebruiken (zoals ik verderop beschreven heb). Blijf tekenen, zelfs als je geen inspiratie hebt. Zo blijf je erin en roest je niet.

Vraag anderen wat te tekenen
Waarom zelf wat bedenken als iemand anders het voor je kan? Zo weet je ook wat mensen van je willen zien. Ook handig.

Bekijk het werk van anderen
Het is altijd goed om naar tekenwerk van andere mensen te kijken, je kan geïnspireerd worden door de mooie kunst en ontdekken wat je leuk om zelf ook te proberen (daarom zit je onder andere op deze site waarschijnlijk).
Maar om er nog beter gebruik van te kunnen maken zou je collecties kunnen aanmaken op je computer. Bijvoorbeeld een mapje met duistere tekeningen/foto's voor als je een duistere tekening wil maken of een mapje met grappige ontwerpideetjes zodat het makkelijker wordt om zelf iets te ontwerpen. Ook kun je proberen een stuk langer naar iemand's tekening te kijken. Probeer er bijvoorbeeld achter te komen wat voor techniek iemand heeft gebruikt en wat voor kleine detail erin zitten.

Muziek luisteren
Een andere manier die veel mensen gebruiken is....muziek luisteren! Je kunt een bepaalde soort muziek luisteren die bij de tekening past die je wil maken, of je kunt op ideeën komen door ernaar te luisteren en je ogen dicht te doen. Zo kun je beelden voor je zien die bij de muziek passen en als het muziek is die je leuk vindt zul je die beelden waarschijnlijk ook leuk vinden. En natuurlijk wil je iets tekenen wat je leuk vindt.

Films kijken
Films kunnen ook een grote inspiratiebron zijn. Er zit muziek in, verhaal en niet te vergeten camerawerk. Het kan zijn dat je een bepaald beeld heel mooi vindt (een raar perspectief, een bepaalde houding in een actiescene, het landschap...)  Het kan zijn dat je ideeën hebt voor het vervolg van die film, of juist over de personages. Het kan zijn dat de muziek je aanspreekt. Of het kan zijn dat de film zo raar is dat je beseft dat rare dingen ook cool zijn (zoals "being john malkovich"). Noem maar op. Het is vooral aan te raden vreemde of onvoorspelbare films te kijken.

Natekenen
Natekenen is overal goed voor. Dus ook voor inspiratie. Als je natekent leer je weer wat en dus meer kans om iets te weten om te tekenen. Misschien ontdek je wel iets wat je leuk vindt om te tekenen. Probeer eens vreemde dingen te natekenen. Bijvoorbeeld een microscoopfoto van stuifmeel.

Volg tutorials
Van tutorials leer je ook, en meestal als je er een volgt weet je hoe iets moet, wil je het uitproberen en krijg je weer nieuwe ideeën!

Bekijk je eigen werk
Soms vergeten we dat we zelf ook kunnen tekenen. Onze tekeningen zijn af en dan kijken we er niet meer naar, omdat we denken dat we het toch lelijk zullen vinden. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Kijk eens naar alles wat je de afgelopen jaren gemaakt hebt. Probeer het te bekijken of je het werk van iemand anders ziet. Het zou kunnen zijn dat je iets ziet waarvan je denkt: "hee, die is leuk!" of "die was leuk om te maken!". Zo krijg je meer vertrouwen in je eigen tekenkunsten of je kunt een idee gebruiken wat je al eerder hebt gebruikt.

Teken in het openbaar
Als je ergens op een openbare plek tekent (kan op een station zijn of in de bibliotheek...waar dan ook), krijg je er vaak interesse voor. Het is meestal ook zo dat de geinteresseerde mensen het leuk vinden om te zien, omdat ze zelf niet kunnen tekenen. Dat zou dus motiverend kunnen werken. Moet je niet te zenuwachtig voor zijn natuurlijk.

Vlekken kijken
Mensen vinden het leuk om overal wat in te herkennen. Zo ook in vlekken, propjes of wolken. Probeer eens om je heen te kijken of je ergens zoiets ziet. Maak anders een prop van een lap stof of papier. Kijk ernaar en probeer er wat in te zien. Vervolgens teken je dat. Je kunt ook wat random krassen en kijken wat je daarin ziet.  Als je het genoeg hebt gedaan zul je van daaruit een idee voor een tekening kunnen krijgen!

Onthoud je dromen
In dromen komen soms de raarste dingen voor. Dingen die een mens niet zomaar kan bedenken. Zo heb ik een hele strip gebaseerd op een droom. Daarom is het heeeel handig om je dromen te kunnen onthouden. Leg een schriftje met pen naast je bed en schrijf elke ochtend op wat je gedroomd hebt. Soms heb je wel even nodig om je iets te herinneren. Het geeft niet als het maar weinig is, na een tijdje wordt het steeds meer!
En als je nog verder wilt kun je proberen te lucide dromen. Doordat je weet dat je droomt kun je speciaal op zoek naar inspiratie. Bijvoorbeeld door naar de lucht te kijken, die schijnt soms heel mooi te zijn in dromen. Of misschien ben je al geïnspireerd om het feit dat je een lucide droom hebt gehad!
Het is ook mogelijk om inspiratie te krijgen door je ogen te sluiten en kijken wat je ziet (als je iets ziet). Een aantal van mijn favoriete tekeningen komen daar vandaan.

Maak het werk van anderen af
Als je zelf geen idee hebt, kun je ook andermans werk afmaken (we hebben hier heel veel keuze aan onafgemaakte tekeningen). Zo hoef je niet te beginnen, maar het alleen af te maken en misschien help je die ander ook wel inspiratie te krijgen. Dubbel zo inspirerend dus!

Maak een remake
Hier heb je de druk niet om wat te moeten verzinnen, want je hebt het al verzonnen! Kies een oude tekening van jezelf waarvan je zeker weet dat je nu een betere kunt maken en maak het! Je zult zien dat het vertrouwen in je tekenkunsten hoger wordt. Je kunt er ook voor kiezen om een remake te maken van iemand anders' tekening. Zo kun je diegene ook nog wat leren!
Nog een optie is om in plaats van een remake, een andere versie te maken. Bijvoorbeeld van een ander camerastandpunt of andere kleuren. Probeer wat uit!

Speel tekenspelletjes
Spelletjes spelen is altijd leuk. Met tekenspelletjes heb je niet de druk om iets moois te hoeven maken en je kunt weer het plezier van tekenen ervaren. Je kunt spelen met ideeën of er juist achter komen dat je een bepaald onderwerp leuk vindt om te tekenen. Zo heb je Pictionary, maar je kunt ook het beschrijfspel spelen of een papiertje in drieën vouwen en dan ieder een lichaamsdeel tekenen zonder dat je het van elkaar ziet (weet niet hoe het heet).

Laat je werk aan anderen zien
(Waarschijnlijk weet je dat al omdat je op deze site zit, maar laten we het compleet houden).
Je kunt geïnspireerd worden door reacties van andere mensen. Bijvoorbeeld door positieve reacties (meer zelfvertrouwen) of juist door het krijgen van tips (nu weet je hoe het beter kan). Maar contact met andere mensen is altijd goed. Zeker als je kunt delen waar je mee bezig bent. En zijn mensen niet één van de redenen waarom je tekent? Zodat je kunt laten zien wat je kan en hoe je je daarin ontwikkelt?

Laat onafgemaakt werk aan anderen zien
Zelfde als bovenstaande, alleen dan met onafgemaakt werk. Misschien werkt het voor jou beter als je laat zien waar je op dit moment mee bezig bent en vind je het fijn om feedback/ideeën te krijgen voor je ermee klaar bent.

Doe mee aan wedstrijden
Sommige mensen hebben competitie nodig om geïnspireerd te raken. En wat is nou beter dan een wedstrijd? Een wedstrijd heeft meestal een thema, dus je hebt iets om mee te beginnen. Ook de wens om die prijs te winnen en beter te zijn dan anderen maakt dat je je best doet. Grote kans dat het werk wat je maakt voor een wedstrijd origineler of technisch beter is dan je 'gewone' werk. Deviantart zit altijd vol met wedstrijden, maar ook hier doen we er af en toe aan als we een prijs hebben. Ook Savethefrogs heeft wedstrijden (maar dan moet je wel van kikkers tekenen houden ).

Doe wat met thema's
Soms heb je een thema nodig om ergens aan te kunnen beginnen. Dan hoef je minder na te denken wat je nu weer zal tekenen. Daarom is het niet zo gek dat Tarotkaarten, de elementen en de 100 thema's challenge zo populair zijn. Je kunt ook kijken wat voor thema anderen gebruikten (door bijvoorbeeld naar titels te kijken) en daar je eigen tekening mee maken.

Druk je gevoelens uit
Zit je ergens mee? Of wil je gewoon graag iets kwijt? Druk het dan uit in een tekening! Je eigen gevoelens kunnen ook een thema zijn. Denk na hoe je je gevoelens kunt uitdrukken in een tekening. Gebruik je symbolen of hele expressieve uitdrukkingen? Vaak ontstaan er hele vertellende en interessante werken van mensen die hun gevoelens proberen uit te drukken.

Teken voor iemand anders
Soms helpt het om een helderder doel te hebben om te tekenen. Zoals tekenen voor iemand anders. Zo kun je ook nog eens iemand blij maken en we weten allemaal dat cadeautjes geven net zo leuk is (of leuker) als krijgen. Vraag om je heen of iemand een tekening van je wil, of verras iemand met een tekening van zijn/haar karakter(s) of iets waar die persoon van houdt.
Als je echt goed bent kun je er geld voor vragen. Geld is immers voor veel mensen een grote motivator.

Lees een boek
Boeken kunnen soms heel erg tot de verbeelding spreken. In boeken worden vaak dingen beschreven en jij ziet het dan op een bepaalde manier in je hoofd. Dus lees een boek en gebruik interessante beschrijvingen om daar een illustratie van te maken.

Ga wandelen
Soms helpt frisse lucht en een beetje beweging om je hersenen actief te maken. Beweging is sowieso goed voor je gemoed. Als je buiten loopt kijk goed om je heen en probeer zoveel mogelijk in je op te nemen. Misschien zie je een bepaalde bloem die je mooi vindt om te tekenen.
Nog beter is als je ergens loopt waar je nog niet geweest bent. Je hersenen houden van nieuwe dingen. En zo let je meer op je omgeving zodat ook vreemde of mooie dingen je kunnen opvallen.

Doe alsof je 3 bent
Ja. Doe maar alsof je helemaal niet kunt tekenen! Ga maar lekker krassen en kliederen. Het maakt niet uit! Het bevrijdend om helemaal niks te hoeven en je ervaart weer het plezier van tekenen/schilderen. Als je moeite hebt met krassen, doe dan je ogen dicht of ga in het donker zitten.
Je kunt er ook een soort spelletje van maken. Kras bijvoorbeeld allerlei kleurtjes op ruitjespapier en vul de ruitjes met de kleur die erdoorheen komt. Vul je krassen op met schaduw of patroontjes, of doe alsof het 3 dimensionaal is en teken verticale lijnen naar beneden uit elke bocht. Verzin maar wat!

Leg papier en pen/potlood naast je telefoon
Als je dit doet zul je, als je gebeld wordt ondertussen gedachtenloos zitten krabbelen. Net zoals je wellicht op school doet. Je weet nooit wat eruit komt. Misschien krabbel je wel iets geniaals terwijl je telefoneert!

Bewaar en gebruik je krabbels
Je zou denken dat krabbeltjes niks voorstellen, maar dat is niet waar! Jouw krabbels zijn juist een bron van inspiratie, je kunt er heel veel mee doen. Misschien zit er wel een leuk idee tussen waarvan je nu denkt dat het niks is, maar later misschien wel! Je kunt ook krabbeltjes hergebruiken door ze bijvoorbeeld te combineren. Zo is een staand mannetje en een slapende hond apart misschien saai, maar als je die hond op het hoofd zet van de man is het grappig! Je kunt ook een bepaald poppetje in verschillende houdingen of perspectief tekenen. Misschien komt er wel iets uit wat je interessant vind.

Kijk naar mensen
Observatie is belangrijk om te tekenen. Kijk eens naar mensen om je heen. Hun gedrag, hun houding, wat ze zeggen. Misschien zegt iemand wel zoiets raars (of kun je het heel ander interpreteren) dat je daar wat van kan maken. Of misschien vind je het interessant hoe iemand tegen de wind in probeert te lopen.

Doe alsof iets (nog) niet bestaat.
Hoe zou het zijn als er geen computers waren? Of die bepaalde persoon die je kent? Veel verhalen/ideeën ontstaan uit ideeën die mensen over iets hebben omdat ze nog niet weten wat het is. Zo zijn er na de maanlanding veel minder verhalen over de maan. En waren er vroeger allerlei verhalen en beelden over het onstaan van de aarde. Hoe zou jij denken als je niet wist hoe een bepaald iets in elkaar zat? Leef je in!

Fantaseer
Bedenk wat je zou willen dat er bestaat. Bedenk je eigen wereld. Science fiction en fantasy komt ook ergens vandaan. Misschien zou je willen dat er draken bestaan, maar denk eens goed na wat je écht zou willen. Misschien wil je juist een groot wollig beest wat alleen maar lijkt op een draak. Zo zou ik het leuk vinden als er op 'mijn planeet' heuvelgebieden waren die zich gedragen als de vloer van een springkasteel. Het mooie van onbestaande dingen is dat dat juist een reden maakt om het te tekenen, zodat het een klein beetje kan gaan bestaan en je het duidelijker voor je ziet!

Maak levenloze dingen levend
Animators zijn er dol op. Voorwerpen tot leven te brengen door middel van beweging. Maar je kunt voorwerpen ook tot leven wekken in je tekeningen! Kijk goed naar voorwerpen wat voor karakter ze uitstralen. Geef ze dan een gezicht, 'kleren' of maak de compositie zodat het lijkt of ze echt karakters zijn. Op deze manier kun je iets maken wat niet bestaat, maar hoef je er niet al te lang over na te denken.

Combineer
Zoals ik al in mijn tip over krabbels zei, is het leuk om dingen te combineren. Probeer eens allerlei ongewone combinaties uit. Je kunt bijvoorbeeld een random dier met een voorwerp combineren, of juist bekende figuren die niet bij elkaar passen, bijvoorbeeld Harry Potter en de Smurfen. Probeer wat uit! Dit geeft vaak lachwekkende resultaten en daarom ook meer plezier in het tekenen.

Kijk in het woordenboek
Als je random het woordenboek doorbladert zul je verbaasd staan hoeveel gekke woorden (en dus ook dingen of verschijnsels) er bestaan. Wellicht kom je iets tegen waar je meer over wil weten, wil uittekenen of waar het woord tot een hele rare verbeelding spreekt als je het nog niet kent (Zo kun je "ontsnappen" zien als "ont-snappen", dus iets niet meer begrijpen).

Tekst verkeerd interpreteren
Als je een tekst verkeerd interpreteert (vooral geschreven tekst), kan er een raar maar ook grappig beeld ontstaan. Bijvoorbeeld  "wij voelen een band met elkaar", dat je dat ziet als 2 mensjes die aan een fietsband voelen. Een beetje zoals het woordenboekidee dus, maar dan met zinnen.

Probeer andere materialen
Misschien ben je wel niet geïnspireerd omdat je steeds dezelfde materialen gebruikt. Bijvoorbeeld steeds maar met potlood en papier. Probeer dan wat anders! Pak verf of teken juist ergens anders op. Bijvoorbeeld met stiften op pingpongballetjes, of verf veertjes of je geluidsboxen (als je jezelf dat toestaat).

Geef jezelf een stomme taak
Het klinkt misschien vreemd, maar door iets te doen wat je stom vindt lijkt tekenen ineens een stuk leuker. Het is daarom niet zo gek dat veel mensen juist gaan tekenen als ze een berg huiswerk hebben. Het kan ook werken als een soort beloning.

Ga opruimen
Geloof me, dat helpt! Als je kamer te rommelig is ben je veel te afgeleid. De hele tijd heb je bewust of onbewust het idee dat er nog opgeruimd moet worden, en zie je al die afleidende spullen om je heen. Als je opgeruimd hebt is alles weer netjes en fris en dus ook geordend in je hoofd. Het kan ook helpen om genoeg licht in je kamer te hebben zodat je hersenen wakkerder worden. Je kunt ook de meubels verplaatsen (indien mogelijk), zodat je met een frisse start weer kan beginnen.

Doe iets ontspannends
Als je je ontspant maak je ruimte in je hoofd vrij om ideeën te laten komen. Bij veel mensen helpt het om te gaan douchen of in bad te liggen. Je kunt ook proberen te mediteren, wat ook goed is voor je geestelijke gezondheid.

Leer iets nieuws
Zoals ik al eerder zei, je hersenen vinden het heerlijk om nieuwe dingen tegen te komen. Daar kun je gebruik van maken! Leer iets nieuws, bijvoorbeeld een muziekinstrument te bespelen, een taal, naaien of toneel. Zo maak je je hersenen weer actief en blij en zul je weer geïnspireerd raken!

Verander je gedachtes
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je wel ideeën hebt, maar gewoon denkt dat je het niet kan en daardoor gedemotiveerd raakt! Nou, zo kom je natuurlijk niet vooruit. Gedachtes hebben een hele grote invloed op je leven en je gedrag, dus als je daaraan wat doet zul je ook meer inspiratie krijgen. Bekijk bijvoorbeeld of je echt een reden hebt om het niet te kunnen. Ben je verschrikkelijk dom? Ben je je handen kwijt? Waarschijnlijk niet. En zelfs mensen zonder handen kunnen nog tekenen met hun voeten of mond! Misschien vergelijk je jezelf wel met een heel professioneel iemand. Dat kan natuurlijk tegen je werken. Stel je doelen een beetje bij. Je hoeft niet per se geniaal te zijn om te kunnen tekenen. Dingen tegen jezelf (maar ook tegen anderen) zeggen als: "ik kan het wel" of "tekenen is leuk" kunnen helpen. Denk positiever.
1 person finds this funny

Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Avatar
10 Feb 2011 13:17
Dat zijn heel veel manieren.
1 person finds this funny

Blaadjes in je haren!
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Avatar
10 Feb 2011 15:53
Top!
1 person finds this funny

XXVI
Donate medal
This medal is awarded to those who made a financial contribution.
donatemedal.gif
Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Mission medal
This medal is awarded to those who finished 10 missions.
missionmedal.gif
Avatar
10 Feb 2011 19:05
alleen het feit dat mijn tekenskills best wel ondermaats zijn draagt daar niet aan bij 
1 person finds this funny

moet zich schamen
Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Mission medal
This medal is awarded to those who finished 10 missions.
missionmedal.gif
Avatar
10 Feb 2011 21:22 / last edited 10 Feb 2011 21:23
MRL schreef:
Top!

Meer hoeft er niet gezegd te worden
1 person finds this funny

Site admin
Donate medal
This medal is awarded to those who made a financial contribution.
donatemedal.gif
Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Tutorial medal
This medal is awarded to those who made a helpful tutorial.
tutmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Prize medal
This medal is awarded to those who made a contest possible by donating a prize.
medalprize.gif
Mission medal
This medal is awarded to those who finished 10 missions.
missionmedal.gif
Avatar
11 Feb 2011 09:19
Ik krijg mijn inspiratie altijd door dit te doen:
23k9rf5_th-1.gif

Attached files:
11 people find this funny

Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Avatar
15 Feb 2011 09:16
LOL, waarom zie ik jou dit toch al zo doen?
2 people find this funny

Mod medal
This medal is awarded to those who helped the site by moderating.
modmedal.gif
Link medal
This medal is awarded to those who helped by promoting the site on other websites.
linkmedal.gif
Tutorial medal
This medal is awarded to those who made a helpful tutorial.
tutmedal.gif
Meeting medal
This medal is awarded to those who joined at least one meeting.
meetingmedal-0003.gif
Mission medal
This medal is awarded to those who finished 10 missions.
missionmedal.gif
Avatar
30 Jun 2011 10:14
Er zijn inmiddels heel wat meer tips bij gekomen (dat dat mogelijk is zeg! )
1 person finds this funny

16 Oct 2011 08:22
Wieh wat veel 
Nouja, ik teken het liefst bishoujo/manga maar soms teken ik ook wel wat na ja
1 person finds this funny